2010. március 9., kedd

Hajtka országjáró turné, első állomásIsmét sokan voltunk, úgy látszik a javuló időjárás is megteszi a hatását. Békésről jött egy házaspár, a mosható pelenkák után érdeklődtek. Azt hiszem elláttuk őket infóval rendesen. Még Csongrád megyéből is átruccant egy hordozós család hozzánk. Ők már profi hordozók, ami nemcsak a szép kötéseken látszott, hanem a hordozó felhozatalon is. Így annak aki eljött, lehetősége volt kipróbálni Olgáéknak köszönhetően a következőket: Didymos indio, wellen és gekkók, Girasol mamami, Bohém mama erszény, Liliputi Mei Tai és egy babaközelbenes hordozótakaró.

Manók

Még egy különlegessége volt a márciusi klubnak, mégpedig a Hajtka ssc prototípus. Ez annyira prototípusnak minősül, hogy Zsófi a készítő arra kért, ne is postázzam az utánam következő tesztelőnek, hanem menjen vissza hozzá javításra.
Miért különleges a Hajtka ssc? Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, a világon egyedülálló csatos hordozó, ami a pántmegoldásának köszönhető. Van egy pánt ami kifejezetten háti hordozáshoz jó és van egy, ami csípőhordozáshoz. Aki próbált már háti hordozásra készült ssc-t csípő hordozásra használni, az tudja miért mondom, hogy fojtogató, torokszorító élmény. A Hajtka ssc viszont megoldja ezt a problémát. Csak a pántot kell cserélni és kész.
A férjek is örülhetnek, mert tulajdonképpen két hordozó van egy árából. Nem is értem, hogy az enyém miért nem tört ki örömtáncban, mikor közöltem vele, hogy redukálom a hordozóim számát és veszünk egy ilyet.
Rendkívül kényelmes darab, igényesen varrva. (Mivel Zsófi munkáját már ismerjük, ez természetes is volt.) Egy aprócska hiba azért közbejött, a csípőpánt rossz csomagba került és nem hozzánk érkezett meg, hanem egy mt vásárlóhoz. Azt hiszem mindenki jól meglepődött. A vásárló is, hogy mi a csuda lehet az a kiegészítő, Zsófi is, mikor jeleztem, hogy nincs meg a pánt és én is átnéztem párszor a csomagot, hogy nem bújt-e el valahova.
Az ssc főbb jellemzői: párnázott derék és vállpántok melyek könnyen méretre állíthatók; formázott vállpántok; belül egy "zseb" ami kezdők számára megkönnyíti a felvételt; formázott body; három magasságban állítható mellkaspánt.

Hajtka ssc próba

Ismét volt kötés tanítás és gyakorlás. Kendővel batyu, mei tai-al háti hordozás.


A további otthoni gyakorláshoz két videó segítségképpen.
A felvételt mi egyelőre fekvő babán próbáltuk, de azt hiszem ez a kis különbség nem okoz majd gondot.
Néhány tanács a jó batyuhoz:
"A jó batyu titka, hogy jól odafigyelve kell megkötni, ügyelve a részletekre is. Nagyon fontos a kendőt sávonként szorosra húzni mindkét vállon.Sokan tartanak attól, hogy a kendő alsó széle kicsúszik a gyerek feneke alól, felcsúszik a hátán, és így a gyerek lepottyanhat. A tapasztalt batyuzók szerint ettől nem kell tartani.
  • A kendő felcsúszása ellen hasznos lehet, ha jó sok anyagot dugdosunk be a gyerek popsija alá, és így húzzuk meg a kendőt.
  • A kötés rögzítése után az is segíthet, ha a kendő alsó szegését behúzzuk a pántok alá. (Zsuzsmuzs)
  • Fontos az is a stabilitás érdekében (is), hogy a gyerek lába jól széthúzva, béka pozícióban legyen.

Ha a gyerek ki tud dőlni oldalra a batyuban, vagy ha azt érezzük, hogy a kendő nagyon húzza a vállunkat, az azt jelenti, hogy nem elég szoros a kötés. Ha a batyu jó alaposan van megkötve, akkor a hordozó és a gyerek egy, a kendő a bőrük (Savitri).

Ha a gyerek elalszik a batyuban, többféle megoldás kínálkozik a fej rögzítésére.

  • Ha hosszú a kendőnk, hátra lehet vezetni a fennmaradó szárak egyikét a váll felett, majd le a popóhoz és a láb alatt előre (Savitri).
  • Ha már jól megy a kötözés, át is lehet kötni úgy, hogy a kendő tartsa a gyerek fejét is.
  • Legegyszerűbb talán (ha van kéznél tükör, kirakat vagy autóablak) egy kis kendővel rögzíteni a fejet, szárait a vállpántokon átvezetve és elől megcsomózva."
    (Forrás: mamami.hu)


Háti hordozás mei tai-ban:Következő klub április 10-én 10.30-tól, a kórház tornatermében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése