2011. szeptember 5., hétfő

Vadászat 1.0Júliusban a törökzugi bölcsödében kaptunk helyet. Minden nagyon szuper volt, a gyerekek is élvezték a játékokat, egy gondunk volt csupán, kinőttük a termet, kicsi volt. Van még egy másik összenyithatós termük ilyen alkalmakra, majd még ott is megpróbáljuk a klubozást.

Éééés végre kaptam segítséget a blog írásában. Nem klubtagtól, hanem előadótól. Mivel sokan 11 után (irgumburgum) jöttek hordozót próbálni, kölcsönözni, nem tudtam csak a legvégén bekapcsolódni az előadásba, így Adrit kértem meg, vállalja el ezt a nem túl hálás feladatot.

Szabad szappanozni

Köszönöm, hogy meghívtatok a Békés Megyei Babahordozós Klubba! Jól éreztem magam kötetek, és örülök, hogy sokakat érdekelt a természetes házi kozmetikumok- és többek között a házi szappan készítésnek a menete. Beszéltünk a szappanok eredetéről, történetéről, összetételéről, de úgy vettem ki szavaitokból, hogy leginkább a szappankészítés gyakorlata érdekel Titeket, így ha megengeditek, összefoglalok ezzel kapcsolatban pár dolgot. És a kis irományhoz csatolok pár linket, amikből még több információhoz juthattok.

Egyre többen kezdünk el ügyelni arra, hogy természetes tisztálkodószereket, vegyszermentes kozmetikumokat használjuk. Főleg anyukaként, amikor is nem csak saját magunkért vagyunk felelősek, kezdünk el környezettudatosabban gondolkodni, élni. Legelőször a tisztálkodószereinket akarjuk bőrbaráttá tenni, hisz ez az alapja mindennapi testápolásunknak.

Ha kimegyünk a kézműves piacra, vagy a kedvenc bioboltunkban nézünk szét az ellenőrzött márkatermékek között, akkor láthatjuk, hogy 10dkg szappan minimum 800Ft-ba kerül.

De mi van akkor, ha te saját magad szeretnéd elkészíteni szappanjaidat,

  • mert jobban szereted azt használni, amit saját magad készítesz,

  • mert szeretnéd pontosan tudni, hogy mi is van pontosan kozmetikumodban,

  • mert ez egy nagyon jó ajándék ötlet bármilyen alkalomra,

  • és mert biztosabban olcsóbb, ha én készítem el...

...na de mennyivel is olcsóbb, és mi is kell valójában a szappankészítéshez:

Eszközök:
-Műanyag edény, amiben kevered a szappant, min. 2l-es
-Zárható műanyag edény, amiben feloldod a lúgot
-Gumikesztyű
-Botmixer (ha jól elmosható, akkor megfelel az, ami éppen a konyhádban van)
-Mérleg (1g pontosságú),
-Öntőforma: tejes doboz, tejes doboz alja, műanyag flakon alja, homokozó forma, szilikonforma, fadoboz…

Alapanyagok 1,5kg szappanhoz
-Olajok/zsírok (kókuszvaj 200g, 300Ft – olívaolaj 200g, 200Ft – pálmavaj 300g, 210Ft – napraforgóolaj 300g, 120Ft)
-NaOH azaz a nátronlúg 138g , 140Ft
-Folyadék :desztillált víz, tejek, teák… 380g, 20Ft
-Fűszerek, gyógynövények, illóolajok...

Ha összeszámolod, így 1,5kg alapszappan alapanyagigényileg kijön 1000Ft-ból. Persze ehhez nem számoltuk bele az extra adalékokat, úgy mint kecsketej, illóolajok, extra színezékek, nameg az eszközök árát, aminek nagy része amúgy is megtalálható háztartásodban.

Ha érzel bátorságot magadban, hogy egyedül hozzáláss első szappanod elkészítéséhez, akkor ajánlom figyelmedbe a Creativiky oldalt, ahol rengeteg hasznos infóhoz és tudáshoz hozzájuthatsz, és a fórumban felteheted további kérdéseidet is.

Ha úgy érzed, hogy egy kis segítségre lenne szükséged, akkor gyere el tanfolyamainkra és mi megtanítunk Neked mindent a Szappansuliban, amit egy szappankészítő mesternek tudnia kell!

De nem csak a szappanjaidat tudod könnyen, otthon elkészíteni, hanem az összes kozmeLinktikai szereidet, krémeket, dezodort, fogkrémet...stb-t is. Erről is találsz rengeteg leírást a Creativiky oldalon, vagy megtanulhatod nálunk a Kencesuliban.

Remélem még találkozunk!

Adri – Tóth Adrienn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése